петък, 20 септември 2013 г.

Какви мъжки часовници носи Джеймс Бонд във филмите си? (1-ва част)

Той не само има лиценз да убива наред, но също така и винаги знае точно колко е часа. Създателя на Джеймс Бонд, Иън Флеминг решава да подари на своя герой часовник в романите си. Така и в романите и във филмите Бонд винаги носи ръчен часовник. В единадесетото издание на книгата (има точно 14 издания), наречено On Her Majesty’s Secret Service авторът на романа дава много точно описание на часовника. Там е описано, че Бонд сабуждайки се посред нощ, поглежда своя тежък часовник Rolex Oyster Perpetua с метална стоманена верижка. Така в повечето бъдещи приключения на екшън героя той трябва да носи именно този мъжки часовник. Когато Джеймс Бонд през 1962г. най-после се качва на големия екран, той носи точно този същия модел на Ролекс.


По това време Бонд все още не може да разчита на специални хитринки и приложения на часовника си, които по-късно в бъдеще го спасяват от смъртна опасност не един или два пъти. Агент 007 ще получи първата си притурка към часовника-Thunderball едва през 1965г. Часовникът има вградени функции и компоненти, чрез които става възможно измерването на радиоактивността в околните площи. В следващите филми агентът бързо сменя марките часовници от една към друга, дали заради рекламните права или нещо друго, почти във всеки филм Бонд е с различен модел. Единственото нещо, което сменя по-бързо от часовника си е разбира се жената до себе си. Във филмите In Live and Let Di Бонд притежава уникални джаджи към часовника си. Като например циркуляр, който може да среже оковите му или пък магнит, който е достатъчно силен да привлича куршумите. Производителя на този часовник е неизвестен, но от Ролекс могат да бъдат благодарни, че от филма съобщават, че модела е изработен от швейцарски майстори, което отново е един вид реклама към известната марка.

От този момент нататък Бонд рутинно започва да получава часовници хронографи, дали направени от Ролекс, Сейко, Омега или пък неизвестен производител няма значение. Защото часовниците определено са много функционални, може би даже прекалено. Агентът, изигран от Пиърс Броснан използва часовник с детонатор за бомби и лазерен лъч, с чиято помощ успява да избяга дори от брониран влак. В Tomorrow Never Dies, Бонд е предпочел по-Seamaster Professional с автоматичен калибър, който отново спасява живота му с интегриран детонатор.


В един от филмите си, Бонд отново се озовава в голяма беда. Буквално. Той е погребан под 30 фута сняг от лавина. Но Бонд има своя Omega. В панела крие тел с кука. Бонд се прицелва за сигурна цел. С натискане на един бутон  куката лети от короната и изминава разстоянието със скоростта на светлината. След като куката е здраво вкоренена, ринга започва завой в обратна посока, така агент 007 се повдига изпод лавината и отново е жив и здрав.

В Die Another Day, Бонд трябва да се изправи срещу един индустриален гигант Густав Грейвс, злодей който работи по сателитно оръжие. Часовникът на Джеймс разполага с детонатор на мястото на хелиев клапан, който се управлява чрез завъртане на панела. Тайният агент успява да активира лазер от короната на часовника. И отново всичко е точно.

Това са само част от уникалните мъжки часовници на агента. Разбира се той има поне още толкова скъпи модели, които притежават невероятни на пръв поглед функции. За да разберете какви точно са те, то моля ви прочетете и следващата част.

Няма коментари:

Публикуване на коментар