четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Часовник, който носи нещастие?

Освен че е изключително сложно направен и ужасно скъп, моделът Henry Graves Supercomplication на часовникарите от Patek Philippe се слави с твърдението, че е прокълнат. Все пак часовниците съществуват от векове, защо един от тях да не се окаже прокълнат, или дори обладан от зъл демон.
Историята на този часовник е свързана с банкера Хенри Грейвс – младши и започва още през 1925 година. Тогава Хенри Грейвс е бил най-богатият човек в САЩ. Отраснал в семейство на банкери, той инвестирал спечеленото в построяването на железопътни линии, пътища и други подобни начинания, които му помогнали да натрупа милиони долари в семейната хазна.
Като всеки богат човек обичал да колекционира скъпи предмети и редки произведения на изкуството в своите къщи, построени на магични места.
На инженерите и майсторите на часовника са им трябвали осем години, за да го изработят, тъй като Хенри не желаел да притежава някакъв обикновен часовник. Той искал малкият механизъм да му дава информация, освен за часа, за още двадесет и три неща. Някои от функциите включвали хронограф, който отчитал с точност до секундата и посочване фазите на луната.

През 1933 г., точно в началото на Голямата депресия Хенри платил огромната за онзи момент сума от петнадесет хиляди долара, за да си получи поръчаният преди осем години часовник. Това предизвикало недоволството на много хора, тъй като докато всички около него гладували той пръскал парите си за скъпи „играчки”.
Малко след като започнал да го носи негов близък приятел починал, като това било само началото. Точно година след получаването на часовника първородният син на Хенри починал. Притежателят на злощастния часовник започнал сериозно да се притеснява, след като загубил и другия си син. По някакъв начин разбрал, че часовника е отговорен за смъртта на неговите близки и поискал да го продаде, но нещо му попречило.

Един следобед докато се намирал с дъщеря си на семейната моторница Хенри й показал часовника и споделил, че толкова скъп предмет не би могъл да донесе нищо добро на своя притежател и понечил да го захвърли във водата. Малкото момиче на свой ред спряло баща си и поискало да получи часовника, за да го пази. Дъщерята на банкера, макар и малка, осъзнавала, че може да се случи нещо лошо с неин близък единствено ако носи часовника със себе си.
Когато пораснала и създала свое семейство тя поверила часовника на сина си, който след години го поверил на своя син, който както често се случва при подобни истории, го продал.
Благодарение на малкото момиче, което не позволило злощастният часовник да бъде захвърлен във водата днес той се намира зад витрината на един музей, за да можем всички да се порадваме на уникалното творение, за чието създаване са били необходими толкова години.

Едва ли много часовникарски фирми могат да се похвалят с толкова уникален часовник, носещ подобна история. Все пак истории като тази винаги са интересни за четене и разказване. Едно нещо е хубаво, новите модерни часовници не се правят толкова дълго време, не са толкова скъпи и не носят лош късмет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар